Participatie & banden smeden

We geloven dat samenleven het beste lukt door het ook samen te doen: door elkaar te accepteren en in elke identiteit de meerwaarde voor onze samenleving te zien. Dat begint bij de meerwaarde in je eigen identiteit zien, en welke plaats je daarmee kunt innemen in de maatschappij.

Om banden te smeden, organiseren we daarom reflectiemomenten onder het motto 'Wat ons met elkaar verbindt, is belangrijker dan wat ons van elkaar onderscheidt'. We nemen daarom vooral de universele geschiedenis en waarden onder de loep, maar hebben daarbij ook aandacht voor de persoonlijke achtergrond van deelnemers. Voor het merendeel van ons publiek is de Geschiedenis van Al-Andalus de eerste fase (2017-2018) en de Geschiedenis van Marokko en de Marokkaanse immigratie de volgende fase (2019-2021). 

Van daaruit ontstaat participatie en ontdekken heel wat jongeren de nood om iets te betekenen voor anderen. Daarom organiseren we verschillende acties onder de noemer "Hand in Hand", zowel in België als elders.

"Ik en samenleving": inspiratie uit Al-Andalus (2017-2018)

De geschiedenis van Al-Andalus heeft bijgedragen aan het herstellen van het gevoel van eigenwaarde en aan het ontdekken en erkennen van de positieve bijdrage van de Arabisch-islamitische beschaving aan de rest van de wereld. Heel belangrijk in een tijd waarin de Islam zo negatief wordt voorgesteld!

In de lente van 2017 gingen jongeren op reis naar Andalusië. Daar konden ze ervaren hoe verschillende religies en culturen vreedzaam samenleefden en een bloeiende beschaving opbouwden. De reis was een middel tot reflectie op onze huidige samenleving. Een manier om bruggen te bouwen tussen de geschiedenis, vandaag en de toekomst.

De jongeren dachten individueel en in groep na over de pluralistische samenleving en hun identiteit. Deze reis liet zien dat het pluralistisch samenleven een eeuwenoud fenomeen is en dat er veel verschillende manieren zijn om met diversiteit binnen een samenleving om te gaan. Via verschillende artistieke kanalen en met een inclusief discours konden de jongeren hun gevoelens, ambities en ideeën uiten: via een toneelstuk, een fototentoonstelling en een reisreportage. Daarbij werden meerdere verhalen geschreven door de “Hope Writers” en thematische filmpjes gemaakt rond jongeren en identiteit.

“In de voetsporen van mijn grootouders”: inspiratie uit Marokko (2019 -2021)

Na de eerste ervaring met "In de voetsporen van de Arabische moslims in Europa"  was het voor ons publiek van Marokkaanse afkomst niet meer dan normaal dat de volgende stap "In de voetsporen van mijn grootouders" was.

Op deze reis werden verschillende bruggen geslagen die de jongeren hielpen hun identiteit te ontwikkelen:

  • een brug tussen jongeren en hun familiegeschiedenis,
  • een brug tussen hun staatsburgerschap en hun land van herkomst,
  • een brug tussen Belgische en Marokkaanse bevolkingen.

Deze reis had bovendien een humanitaire component: we ondersteunden een lokaal initiatief voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen door financieel te helpen bij de bouw van 2 kleine kleuterscholen in 2 arme dorpen in het zuidoosten van Marokko. Op deze manier legden de jongeren op een actieve en geëngageerde manier opnieuw contact met hun Marokkaanse roots.

Via verschillende artistieke kanalen hebben de jongeren hun ervaringen, belevenis en emoties rond hun familieverhalen geuit: via een toneelstuk, een fototentoonstelling en een reisreportage, het schrijven van verhalen rond identiteit en Marokkaanse roots door de “Hope Writers” gevolgd door het maken van thematische filmpjes rond engagement en identiteit


"Hand in Hand ": naar een betere versie van mezelf

Bij heel wat jongeren leeft de nood om iets te betekenen voor anderen. Het project "Hand in Hand" is dus meer dan liefdadigheid: Het is ook een pedagogisch onderbouwd initiatief voor de persoonlijke ontwikkeling van jonge mensen waarin we hun engagement, vaardigheden en talenten stimuleren. Hierdoor vinden sommigen de motivatie om door te gaan, krijgt de zin van het leven meer betekenis en raken ze geïnspireerd voor toekomstige projecten. Een prachtig voorbeeld van “als je naar de ander toe gaat, ontdek je jezelf” – als “jij andere helpt, help je jezelf”.


Binnen Hand in Hand zijn de projecten en activiteiten divers. Er zijn zowel korte- als langetermijnplannen zodat we snel kunnen tegemoetkomen aan behoeften, zowel in België als in het buitenland.

  1. "Hand in Hand" met vluchtelingen en daklozen
  2. "Hand in Hand" met kleuters van Zuid-Oost Marokko
  3. "Hand in Hand" met weeskinderen van Ouarzazate 

"Hier en nu thuisvoelen"

We willen jongeren het gevoel geven dat ze een volwaardig lid van de samenleving zijn. Op die manier stimuleren en versterken we actief burgerschap. We zijn dan ook blij dat we regelmatig kunnen rekenen op activiteiten van andere lokale initiatieven en de gemeente Vilvoorde waaraan wij en onze jongeren kunnen deelnemen. Een groot succes zijn de publieke momenten waarop iedereen welkom is zoals couscousavonden en iftars, maar daarnaast zijn we ook aanwezig op kerstmarkt en op andere evenementen.

Enkele voorbeelden die we graag uitlichten:

- Op 12 oktober 2019 werden we uitgenodigd op het Gelijkheidsfeest "Ish nodigt uit". Onze Hopewriters konden er hun boek presenteren en ons fotografieteam was aanwezig met een tentoonstelling over Andalusië en Marokko.

- Samen met de gemeente organiseren we een Jaarlijke Binnenspeeldag tijdens de kerstvakantie.


Participatie & banden smeden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x