Wie zijn wij

Oprichting

Vilvoorde is een boeiende stad. Er wonen hier mensen met verschillende overtuigingen en achtergronden samen, en dat kan een uitdaging zijn. Gelukkig weten Vilvoordenaars van aanpakken!

Naar aanleiding van de radicaliseringsproblematiek, besloten Afkir Fatima, El Boudaati Zakia, El Grandi Fatima en  Mousslimi Latifa in 2015 om 1001 Schakels op te richten. Sindsdien werken we met veel passie aan een mentaliteitsverandering:

'We dromen van een inclusieve samenleving waarin iedereen tot zijn recht komt. Met ons burgerinitiatief willen we jongeren vanaf 12 jaar weerbaar maken, zodat ze hun plaats in die samenleving kunnen vinden. Door hen de nodige bagage mee te geven, kunnen ze vooroordelen over hun bestaan ontkrachten en zo de samenhorigheid en tolerantie in de samenleving stimuleren.'

De ambitie wordt duidelijk in ons motto: 'Zingeving, banden smeden'. Op de activiteiten van 1001 Schakels is iedereen welkom én neemt iedereen de verantwoordelijkheid op om bruggen te bouwen met anderen. We smeden dus banden met alle delen van de maatschappij. Want we kunnen allemaal iets betekenen voor elkaar!

Onze missie

Onze belangrijkste doelstelling? Jongeren tonen dat er constructieve manieren bestaan om hun plaats in de samenleving te vinden. We helpen hen om zelf na te denken en een positieve kijk op de samenleving te ontwikkelen. Zo halen we hen uit hun kwetsbare positie en hun sociaal isolement. Dat doen we op verschillende manieren én met resultaat:

  • We leren jongeren hun frustraties, emoties en meningen uitdrukken. Zo wordt hun vertrouwen hersteld.
  • We helpen jongeren hun talenten ontdekken en stimuleren hen om uit hun comfortzone te komen. Zo kunnen ze actief deelnemen aan de maatschappij.
  • We stimuleren jongeren om oplossingen te bieden en toegevoegde waarde te creëren. Zo verbetert de perceptie die de samenleving over deze jongeren heeft.
  • We ondersteunen leerlingen en ouders in hun schooltraject. Zo verhoogt de slaagkans van kinderen en jongeren.

Waarden & principes

In onze werking staan de volgende principes centraal:

  • Universele waarden zijn belangrijker dan verschillen in cultuur, herkomst, religie, politieke overtuiging of taal.
  • Wat ons met elkaar verbindt, is belangrijker dan wat ons van elkaar onderscheidt.
  • We definiëren ‘samenleven in diversiteit' als: elkaar erkennen, respecteren en ieders eigenheid beschermen.
Wie zijn wij

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x